El Ministeri de Defensa espanyol ha confirmat a la Directa que les forces armades no tindran cap estand a la pròxima edició de l’esdeveniment educatiu de Barcelona. La campanya Desmilitaritzem l’Educació, que aglutina un centenar d’entitats, fa deu anys que ho reivindica


Gemma Garcia
|@gemma_g_fabrega

Quan ja fa deu anys que va néixer la plataforma Desmilitaritzem l’Educació, el Ministeri de Defensa espanyol ha confirmat a la Directa que la pròxima edició del Saló de l’Ensenyament de Barcelona no comptarà amb la presència de l’exèrcit. Any rere any, el centenar d’entitats que aglutina la plataforma han estat denunciant, des de dins i des de fora, que un esdeveniment de l’àmbit educatiu aculli un estand de les forces armades espanyoles des del 2001. A més, quan la Fira de Barcelona, que l’organitza, té dos terços de participació pública. La protesta s’havia intensificat els dos últims anys perquè el Saló contradeia una moció impulsada pel moviment per la pau i aprovada pel Parlament de Catalunya el 14 de juliol de 2016, que entre altres, recollia la retirada de l’exèrcit dels espais educatius. Alhora, també passava per alt un acord del Plenari municipal de Barcelona, del mateix any, que expressa que les forces armades reafirmen “una aposta contrària als valors educatius i de convivència pacífica”.

En cap moment, el Ministeri de Defensa espanyol s’ha posat en contacte o n’ha informat la campanya Desmilitaritzem l’Educació. Jordi Muñoz, membre de la campanya, ho celebra: “és molt bona notícia i estem convençuts que una bona part d’aquesta decisió és resultat de la feina que hem fet des de fa 10 anys d’una manera continuada, persistent i perseverant”. Així mateix, segons Muñoz, l’actual directora del Saló tampoc en tenia coneixement.

Desmilitaritzem l’educació havia denunciat que la Fira de Barcelona fes cas omís de les voluntats i declaracions tant institucionals com socials

Al darrer Saló, l’exèrcit va comptar amb un estand de dimensions més reduïdes que el 2017, quan va triplicar la seva superfície, però majors que dos anys abans. Desmilitaritzem l’Educació va tornar a posar l’èmfasi en el fet que la Fira de Barcelona fes cas omís de les voluntats i declaracions tant institucionals com socials. Jordi Muñoz, portaveu de la campanya, va denunciar “la impunitat” de la Fira i, concretament, del president del Consell d’Administració, José Luís Bonet, així com del director general, Constantí Serrallonga.

Tot i que la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona ocupen dues terceres parts del poder accionarial de l’empresa -l’altre terç està en mans de la Cambra de Comerç-, els estatuts reserven a la Cambra la potestat de proposar els membres del Consell d’Administració, que s’ocupa de “programar les activitats”. Per tant, el president del Consell -també de Freixenet i de la Cambra de Comerç d’Espanya- i els consellers són els que han permès la presència de l’exèrcit a la Fira. Actualment, Bonet té el mandat vençut des de fa pràcticament un any i mig. Tot i que l’alcaldessa Ada Colau va comunicar que no convocaria el ple de la Fira fins després de les eleccions del 21 de desembre i la formació del nou Govern, encara no ho ha fet.

Jordi Muñoz insisteix en la importància de continuar treballant perquè l’exèrcit tampoc hi sigui a l’Espai de l’Estudiant de Valls, a la Fira de Formació i Treball de Lleida o a l’ExpoJove de Girona i de València

La primera victòria del moviment per la pau va celebrar-se el 2016, quan també a Barcelona, i per primera vegada, es va celebrar un Saló de la Infància sense exèrcit ni cossos de seguretat, com Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil. Per raons de “reorganització”, segons la Fira, però també atenent les resolucions per uns espais infantils sense armes, l’alcaldessa Ada Colau i la Generalitat van acordar fer desaparèixer la pista americana de l’exèrcit i els tallers de la policia.

Així i tot, encara queda molta feina per fer. Muñoz insisteix en la importància de continuar treballant perquè l’exèrcit tampoc hi sigui a l’Espai de l’Estudiant de Valls, a la Fira de Formació i Treball de Lleida o a l’ExpoJove de Girona i de València. A més, des de la campanya, assegura, continuaran treballant per enfortir la resolució de conflictes i la cultura de pau a les escoles i per evitar que cossos policials, com els Mossos quan fan educació viària, vagin armats, tal com ha passat darrerament en alguns centres educatius.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Post Navigation